Αθλητές από 13 χώρες (Αμερική, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Μαρόκο, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Κύπρος και Ελλάδα) του κόσμου θα ζήσουν από κοντά την κρητική φιλοξενία και τον πολιτισμό μέσα από την παραδοσιακή κρητική διατροφή συνδυάζοντας την άθληση με τον υγιεινό τρόπο ζωής!

 

Σε δύο μέρες ο φιλόξενος και αγέρωχος Ψηλορείτης, θα φιλοξενήσει στα άγρια τοπία του αθλητές από όλο τον κόσμο που θα βρεθούν στην Κρήτη για να ζήσουν μια ανυπέρβλητη εμπειρία που συνδυάζει τις κλασικές αξίες του αθλητισμού με το φυσικό τοπίο και την ομορφιά της ορεινής Κρήτης, δένοντας αρμονικά με τον αυθεντικό πολιτισμό των ορεσίβιων κατοίκων που μεταξύ άλλων διατηρούν το θησαυρό της κρητικής γης σε μια κουζίνα που έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά της στην υγεία και την ευημερία, όσων την τηρούν.

 

Για του λόγου το αληθές, η Δρ. Ειρήνη Β. Θεοδωράκη η οποία είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών μας ανέφερε σχετικά:

 

Η λογική και τα χαρακτηριστικά της Κρητικής δίαιτας θα μπορούσαν να καλύψουν τις διατροφικές απαιτήσεις των αθλητών. Η Κρητική δίαιτα είναι εξ’ ορισμού ένα διατροφικό πρότυπο μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, και μάλιστα σε σύνθετους και μη επεξεργασμένους, ενώ η κατανάλωση κυρίως λευκού κρέατος και οσπρίων βοηθά στην πρόσληψη πρωτεϊνών χωρίς την ταυτόχρονη υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

Με κατάλληλες τροποποιήσεις, προϊόντα και συνταγές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ακόμη και τις πιο απαιτητικές φάσεις πριν από σημαντικούς αγώνες, όπως η φάση φόρτισης υδατανθράκων.

 

Κάποιες προτάσεις διατροφής σε αθλητές και όχι μόνο που αγαπούν την Κρήτη και τη διατροφή της είναι οι εξής:

  • η σφακιανή πίτα με μέλι αποτελεί πρώτης τάξεως πρωινό γεύμα
  • ένα ντόπιο, αληθινό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σε συνδυασμό με καρύδια, φρούτα και μέλι
  • ο πασίγνωστος ντάκος ή κουκουβάγια με το κρητικό παξιμάδι και κάποιο τυρί χαμηλών λιπαρών, όπως η μυζήθρα
  • το κουνελάκι ως λευκό κρέας με μακαρόνια ολικής αλέσεως και απλά με λιγότερο λάδι από την κλασική συνταγή

Επιστέγασμα των προσπαθειών ολόκληρου του νησιού για ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμικού πλούτου, αποτελεί το έργο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, Ο Πρόεδρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ρεθύμνης, Μανόλης Χνάρης, χαιρετίζει τη διοργάνωση των Διεθνών Ορεινών Αγώνων Ψηλορείτη με τη δική του συμβολή:

 

Οι Διεθνείς Ορεινοί Αγώνες «Psiloritis Race» έχει γίνει πλέον θεσμός. Είναι μία αθλητική συνάντηση, η οποία προάγει τη σωματική άσκηση & την αντοχή του αθλητή, δίνοντας του παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσει τη φυσική ομορφιά του Ψηλορείτη. Έρχεται πιο κοντά στην κρητική γη, η οποία παράγει πληθώρα ποιοτικών προϊόντων,  που συνθέτουν τη μοναδικότητα της Κρητικής Διατροφής , με τις ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

 

Οι 7οι Διεθνείς Ορεινοί Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race»  στις 29 Μαΐου 2016 συνδιοργανώνονται  με την Περιφέρεια Κρήτης την υποστήριξη των δήμων Ρεθύμνου Αμαρίου Ανωγείων και σε συνεργασία με Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρήτης, των οποίων η εθελοντική προσφορά σε όλα τα στάδια και τους τομείς διεξαγωγής των αγώνων είναι καταλυτική.

 

Τρέξε στα βήματα του Δία!