Στις 02 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθούν οι «10οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race», από το οροπέδιο Νίδας στα Ανώγεια Κρήτης έως το Αμάρι. Ο διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, περιλαμβάνει τέσσερις αθλητικές δράσεις, με τους αθλητές των 35 χλμ να καλούνται να κατακτήσουν την κορυφή του Ψηλορείτη (2.456), σε μια διαδρομή που αναβιώνει την ιερή πορεία της αρχαιότητας, όπου προσκυνητές της ιερής πόλης της Μινωικής Κνωσού ανηφόριζαν στις κορυφές του Ψηλορείτη για να τιμήσουν τον υπέρτατο Θεό τους, τον Κρηταγενή Δία.

Φέτος, η διοργάνωση έχει εμπλουτιστεί με νέο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, το Σάββατο 01 Ιουνίου 2019, στην πόλη του Ρεθύμνου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δοθούν οδηγίες στους συμμετέχοντες για τον αγώνα.

Τα αγωνίσματα που μπορούν να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες είναι τα ακόλουθα:
–       Ορεινός αγώνας  35 χλμ,
–       Αγώνα δρόμου    8,5 χλμ,
–       Δυναμικό βάδην  8,5 χλμ
–       Παιδικός αγώνας  2 χλμ.
Για εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως 29 Απριλίου 2019  στην ηλεκτρονική φόρμα:  https://www.psiloritisrace.com/el/application-form.php  ενώ για πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα psiloritisrace.com.  Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για εθελοντική προσφορά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  : https://www.psiloritisrace.com/el/volunteers.php
Οι 10οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Δήμους Ρεθύμνου Ανωγείων ,Αμαρίου, και με Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρήτης,

Η οργανωτική επιτροπή της διεθνούς αθλητικής δράσης «10οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race» σε ανακοίνωση της επισημαίνει τα εξής: «Ο Κρηταγενής και φιλόξενος Δίας σε καλεί και φέτος να τρέξεις στα βήματά του! .

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μέσα από τον 10ο Διεθνή Ορεινό Αγώνα Ψηλορείτη Psiloritis Race και ανάλογα με τα θέλω τους, τη θάλασσα και το βουνό από τη βόρεια μέχρι τη νότια ακτή της Κρήτης σε μια έκταση από το γραφικό Ρέθυμνο, μέχρι το παραδοσιακό Αμάρι, τα ορεινά Ανώγεια και τη Μινωική Φαιστό.

Η ιστορία, ο πολιτισμός, η φύση και ο αθλητισμός αναβλύζουν μέσα από την καρδιά της αρχέγονης κρητικής φιλοξενίας στον πιο αυθεντική της μορφή.
Ένας διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί επάξια στη συνείδηση του κοινού που αγαπά και φέρει μια αισιόδοξη και υγιή στάση στη ζωή.

Το αποδεικνύουν εξάλλου με τη συμμετοχή τους και την αποδοχή τους στη διοργάνωση με κάθε δυνατό τρόπο. Με την εθελοντική προσφορά, με την χορηγική υποστήριξη, με το ενδιαφέρον για ενημέρωση από την ιστοσελίδα psiloritisrace.com και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βέβαια με τις τέσσερις ξεχωριστές αθλητικές δράσεις που αγκαλιάζονται κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους:

Η εμπειρία είναι μοναδική για πολλούς λόγους. Βρισκόμαστε στη χώρα που γέννησε το ευ αγωνίζεσθαι, την ευγενή άμιλλα, τα πανανθρώπινα αθλητικά ιδεώδη και τον πρώτο πολιτισμό στην Ευρώπη. Μόνος ένας τόπος σαν αυτόν σου δίνει το προνόμιο να αισθανθείς ότι είσαι μέρος αυτών των άυλων ανώτερων αγαθών σε ένα περιβάλλον γεμάτο ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που το φυσικό κάλλος σε γεμίζει ανάσες δύναμης και ανανέωσης, όπως το τραχύ  ορεινό περιβάλλον που σφύζει από ζωντάνια και ενέργεια».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ 
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
11:00-13:00             ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ)
17:30-19:00             ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ
19:00-20:00             ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ)
20:00-20:30             ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΓΩΝΑ-ΒΡΑΒΕΥΣΗ
20:30-21:30             PASTA PARTY
21:00-22:00            ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Ο ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 89)  ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
05:00                 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
07:30                  ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΓΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ 8.5χμ)
07:30                 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ 35 χμ  ΑΠΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ NIΔΑΣ(ANΩΓΕΙΑ)
09:00                 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ 8,5 χμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ
09:00                ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ  ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΗΝ 8,5 χμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ
09:15                ΕΚΚΙΝΗΣΗ  ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 2 χμ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΚΑΛΟΤΑΣ (ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ)
09:30                ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 2 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
09:45                ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 8,5 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
10:30                AΦΙΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
13:00                ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
13:30                TEΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
14:00                ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χμ
14:00                ΓΕΥΜΑ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
16:00                ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)
Τρέξε στα βήματα του Δία!