Με την παραδοσιακή φιλοξενία που χαρακτηρίζει τη γενέτειρα του, την Κρήτη, o ξένιος Ζευς υποδέχτηκε τους δρομείς του 4ου Διεθνούς Ορεινού Αγώνα Ψηλορείτη “Psiloritis Race“, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 αλλάζοντας την καθιερωμένη διαδρομή αφού στη κορφή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Με το σύνθημα “Τρέξε στα βήματα του Δία”  αθλητές και αθλήτριες  από όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παράλληλα πρόκληση να συμμετέχουν σε ένα τόσο απαιτητικό και επίπονο αγώνα .Η εκκίνηση δόθηκε στις 08.00 της Κυριακής από το Οροπέδιο της Νίδας, στα Ανώγεια και ο τερματισμός έγινε  στο χωριό Κουρούτες του Δήμου Αμαρίου Νομού Ρεθύμνης. Οι αθλητές είχαν την χαρά να νιώσουν την δύναμη του βουνού, να μυρίσουν τα αρώματα του και να γεμίσουν με εικόνες .

 

Οι συμμετέχοντες  του μεγάλου αγώνα  συνολικά διήνυσαν 35 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 16.5 σε χώμα, 15.5 σε μονοπάτια και 3 σε άσφαλτο με υψομετρική διαφορά ανάβασης 1151μ. και υψομετρική διαφορά κατάβασης 1999μ.
Πρώτος στους άνδρες τερμάτισε ο Μανώλης Σηφάκης με χρόνο 2:53:43, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να τρέχει τον αγώνα τα επόμενα…65 χρόνια και μετά θα σταματήσει.
Δεύτερος ήταν ο Δημήτρης Δρούγκας με 3:01:07 ο οποίος δήλωσε «Είμαι πρώτη φορά στην Κρήτη και χαίρομαι που πήρα μέρος σε μια εξαιρετική διοργάνωση. Συγχαρητήρια σε διοργανωτές και αθλητές»,
Το βάθρο συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Τσάντος με 3:06:13 «Τρέχω πρώτη φορά στον Ψηλορείτη είναι δύσκολος αγώνας, αλλά πλέον έχουμε εξοικειωθεί και δεν υπάρχουν σκέψεις εγκατάλειψης του αγώνα»
Πρώτη γυναίκα ήταν η Βίκυ Καρπούζα, η οποία σημείωσε χρόνο 3:36:28.
Δεύτερη η  Bunderla Michaela από την Αυστρία με χρόνο 3:47:40, και τρίτη η Τερζή Άντζυ με χρόνο 3:51:28.

 

Παράλληλα με τον μεγάλο αγώνα διεξήχθησαν και δυο  διαδρομές μήκους 8.5 χιλιομέτρων (με εκκίνηση από το χωριό Πλατάνια και τερματισμό στις Κουρούτες) για άνδρες και γυναίκες χωρίς κριτήρια συμμετοχής και μήκους 2 χιλιομέτρων για παιδιά των δημοτικών σχολείων της περιοχής
Νικητής στα 8.5χλμ ανδρών ήταν ο Φίλιππος Μουρτζανός με 40:00:00, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολούθησε ο Μιχάλης Φιλανδράκης 40:01:00. Τρίτος ήταν ο Γιάννης Βεργάκης με 42:35:00. Στην αντίστοιχη κούρσα των γυναικών, την πρώτη θέση πανηγύρισε η Ειρήνη Ραπτάκη με 53:45:00, ακολουθούμενη από τις Πελαγία Παπαματθαιάκη 55:42:00 και Παγώνα Κυδωνάκη    55:52:00.

Στον αγώνα των 2χλμ πρώτος στα αγόρια ήταν ο Λάμπρος Μπίτρης με 7:47:00, με δεύτερο τον Παντελή Αποστολάκη 8:00:00 και τρίτο τον Παντελή Διαμαντή 8:10:00, ενώ στα κορίτσια τη νίκη πήρε η Ντόρι Κότσι με 7:50:00. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Νίκη Μουρτζανού με 8:40:00 ενώ τρίτη ήταν η Ρέτα Σάμο με 8:41:00.
Η ικανοποίηση που ένιωσε κάθε αθλητής κάνει όλους μας να νιώθουμε το αίσθημα της πληρότητας ότι όλα πήγαν καλά και οι στόχοι μας για ένα απόλυτα ασφαλή αγώνα υλοποιήθηκαν  και αυτό ,βέβαια, χάρη στις προσπάθειες τόσων ανθρώπων που μήνες τώρα με ενδιαφέρον ζήλο και αγάπη έτρεξαν , στήριξαν , και δούλεψαν σκληρά ώστε αυτός ο αγώνας να κερδίσει την θέση που του αξίζει σε παγκόσμιο επίπεδο και παράλληλα το όνομα της Κρήτης να ακουστεί για άλλη μια φορά  στα θετικά σχόλια όλων των αθλητών.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στους εκατοντάδες εθελοντές , την  Ελληνική Αστυνομία, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας Αμαρίου και Ανωγείων, τους Εθελοντές Διασώστες Σαμαρείτες Ρεθύμνου, Ηρακλείου και, τον Ορειβατικό Σύλλογο Μοιρών, την Ομάδα Δρω Μοιρών, το σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, τη Περιφέρεια Κρήτης, τη Περιφ. Ενότ. Ρεθύμνου, την ΠΕΔ Κρήτης, τους  Δήμους Αμαρίου, Ανωγείων, Ρεθύμνου, τους  Συλλόγους Σύνπολις, Κουρητών, Εστίασης και Αναψυχής, Ξενοδόχων Ρεθύμνου, το STAR Channel, την ΕRA Spor 101,8, την ANEK LINES, τον Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, τον Όμιλο Αετογιάννη, και όλους τους  τοπικούς φορείς  συλλόγους και ΜΜΕ.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού με το μυθικό βουνό είναι 01 Ιουνίου 2014 στον 5ο Επετειακό Διεθνή Ορεινό Αγώνα Ψηλορείτη ‘PsiloritisRace’

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ