Η οργανωτική επιτροπή του 10ου επετειακού Διεθνούς Αγώνα «Psiloritis Race 2019» (psiloritisrace.com) ανακοίνωσε το πρόγραμμα των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου 2019.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

12:00-13:00 ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΚΟΤΙΝΟΥ (ΒΟΥΒΕΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ)

11:00-13:00 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, Ελ. Βενιζέλου 89,ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου)

Παρουσίαση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

17:30-19:00 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

19:00-20:00 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, Ελ. Βενιζέλου 89,ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

20:00-20:30 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΓΩΝΑ

20:30-21:30 PASTA PARTY

21:00-22:00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

05:00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΓΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ 35χλμ)

07:30 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΓΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ 8,5χλμ)

07:30 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ 35 χλμ  ΑΠΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ NIΔΑΣ (ANΩΓΕΙΑ)

09:00 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ 8,5 χλμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ

09:00 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ  ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΗΝ 8,5 χλμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ

09:15 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 2 χλμ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΚΑΛΟΤΑΣ (ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ)

09:30 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 2 χλμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

09:45 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 8,5 χλμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

10:30 AΦΙΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χλμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

13:00 ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

13:30 TEΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

14:00 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χλμ

14:00 ΓΕΥΜΑ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

14:30 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΩΝ 8,5 χλμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

15:30 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΩΝ 35 χλμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

 

Βασικοί σκοποί των αγώνων είναι η προβολή της Κρήτης και της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η ανάδειξη της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης αλλά και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη ως παγκόσμιου γεωπάρκου της UNESCO. Σκοπός των αγώνων όμως είναι και η πρόσκληση της συμμετοχής στην οικογένεια. Για τον λόγο αυτό, εκτός από τον μεγάλο αγώνα των 35 χλμ, στο πρόγραμμα των αγώνων συμπεριλαμβάνονται, ο αγώνας δρόμου 8,5 χλμ, ο αγώνας δυναμικού βαδίσματος 8,5 χλμ και ο παιδικός αγώνας 2 χλμ.

 

Με αφορμή τους 10ους Διεθνείς Αγώνες «Psiloritis Race 2019» οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, ανάλογα με τα θέλω τους, τη θάλασσα και το βουνό, από τη βόρεια μέχρι τη νότια ακτή της Κρήτης, σε μια έκταση από το γραφικό Ρέθυμνο μέχρι το παραδοσιακό Αμάρι, τα ορεινά Ανώγεια και τη μινωική Φαιστό. Να βιώσουν την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τη Φύση, τον Αθλητισμό και τα υψηλά ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος. Και όλα αυτά μέσα από την καρδιά της αρχέγονης κρητικής φιλοξενίας στην πιο αυθεντική της μορφή. Οι Διεθνείς Αγώνες «Psiloritis Race» αποτελούν έναν διεθνή θεσμό που έχει καθιερωθεί επάξια στη συνείδηση του κοινού που επιδιώκει μια αισιόδοξη και υγιή στάση ζωής.

 

Σχετικά με τους αγώνες ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης προχώρησε στην ακόλουθη τοποθέτηση: «Ένας αγώνας σπονδή στην απροσμέτρητη ομορφιά  της κρητικής φύσης, μια έμπρακτη κατάφαση του πολιτισμικού πλούτου της, μια ζωντανή αλληλεπίδραση με την ιστορία της. O Διεθνής Ορεινός Αγώνας Ψηλορείτης Psiloritis Race, επί μια δεκαετία, οδηγεί τον βηματισμό μας σε δυναμικά, αθλητικά και πολιτιστικά, μονοπάτια, ενεργοποιεί τον εθελοντισμό και τη γενναιοδωρία μας,   καλλιεργεί μια υγιή κουλτούρα την οποία ασπαζόμαστε κι επιδιώκουμε. Συμπράττουμε, ως Δήμος Ρεθύμνης, με τους θεσμικούς φορείς κι εμπνευστές αυτής της διοργάνωσης, με στόχο την κατάκτηση των υψηλότερων κορφών, της Φύσης, της κοινωνίας μας, της προσωπική μας εξέλιξης και προόδου.

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανώλης Καλλέργης ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ θετική δράση με διεθνή απήχηση. Ξεκινά από το Ιδαίον Άντρον και το οροπέδιο της Νίδας και καταλήγει στο Αμάρι. Ο Δήμος Ανωγείων στηρίζει τη διοργάνωση όπως μπορεί, αναδεικνύοντας και το φυσικό γεωπάρκο Ψηλορείτη της UNESCO, ενώ εύχεται άπλετη επιτυχία, όπως συμβαίνει εξάλλου κάθε χρονιά».

 

Ο δήμαρχος Πλατανιά Χανίων κ. Ιωάννης Μαλανδράκης προχώρησε στον ακόλουθο χαιρετισμό: «Με ιδιαίτερη χαρά στηρίζουμε έμπρακτα την πετυχημένη διοργάνωση των Διεθνών Αγώνων Psiloritis Race, προσφέροντας, σε ειδική τελετή, κότινο από τη Μνημειακή Ελιά των Βουβών του Δήμου Πλατανιά, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των εκδηλώσεων των Αγώνων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην διοργάνωση, που προάγει το αθλητικό πνεύμα, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ομορφιές του τόπου μας».

 

Οι 10οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race» τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Γ.Γ. Αθλητισμού και συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και με την υποστήριξη των Δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου, Ανωγείων, Πλατανιά Χανίων και σε συνεργασία με 40 αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης. Των οποίων η εθελοντική προσφορά σε όλα τα στάδια και τους τομείς διεξαγωγής των αγώνων είναι καταλυτική.